Hybateľ dejín menom čaj...

4. února 2009 v 10:23 | Bonnie Blue
Čaj je hneď po vode druhý najobľúbenejší nápoj na svete. Milióny milovníkov čaju na celom svete pijú čaj predovšetkým pre jeho povzbudzujúce účinky, ktoré má na ľudský organizmus- hlavne na centrálny nervový systém.V mnohých krajinách sa oddávna nazýva čaj, nápoj života,no viete ako sa ľudia dostali k čajovaniu alebo ako sa čajovanie dostalo k ľuďom? !!!!(článok je len takým "slabým odvarom"-pre viac info si pozrite stránky z ktorých som čerpala=))!!!!
Báj o pôvode
Podľa ľudovej čínskej báje objavil čaj čínsky cisár Šen-nung pred 5000 rokmi. Cisár, ktorý bol podľa tohto príbehu zároveň zakladateľom čínskej medicíny a poľnohospodárstva, pil len prevarenú vodu. Na jednej z jeho ciest mu do kotlíka pri varení vody padli listy čajovníka. Iná báj hovorí, že skúšal lekárske účinky čajovníka.


Čínski historici sa domnievajú, že čaj bol využívaný oveľa skôr, ako sa pôvodne myslelo. Do 3. storočia pred n.l. sa čaj pripravoval varením čerstvo natrhaných čajových lístkov vo vode. Spracovanie čajových lístkov sa rozšírilo až neskôr, keď sa pitie čaju stalo bežným zvykom. Okolo roku 350 n.l. bol už čaj natoľko známy, že sa zaradil k dodatku encyklopedického slovníka, kde je zapísaný ako nápoj pripravovaný varením čajových lístkov.
Čaj sa v začiatkoch využíval hlavne v oblasti medicíny a trvalo velmi dlho, než dostal podobu, v akej ho poznáme dnes.
Čaj-vzácny to dar.
Čaj sa šíril pomaly, najprv iba medzi cisármi mocných dinastií. Tí si ho medzi sebou vymieňali ako vzácny dar. Dostal sa však aj medzi niektoré kočovné kmene, čo vieme zo záznamov z roku 476 n.l., kde sú správy o jeho používaní pri výmennom obchode. Provinciu S-chuan môžeme považovať za kolísku čaju. V okrajových oblastiach provincie sa čaj zlisovaný do tabuliek používal dokonca ako platidlo. Túto rolu si čaj podržal aj do 11. storočia, keď boli dané do obehu papierové peniaze.
Keď spomíname začiatky pitia čaju, musíme pripomenúť predovšetkým dynastiu Thang (618-907). Počas jej panovania sa pitie čaju najviac šírilo a stalo sa skutočným umením. Toto obdobie je označené v histórii ako zlatý vek pitia čaju. Za najlepší bol považovaný čaj z Jang-sienu, horskej oblasti, vychvaľovaný aj veľkým znalcom a čajomilom Lu Ju. Keď sa vzorka tohto čaju dostala k cisárovi, hneď nariadil, aby mu všetky čajové oblasti posielali pravidelne určité množstvo tejto vzácnej rastliny.
Čaj ako dar vyjadroval vernosť cisárovi, ale v skutočnosti bol daňou, ktorú roľníci platili panovníkovi a získaný čaj štát predával do zahraničia. Čínske cisárstvo bolo najväčšou ríšou sveta. Karavány prichádzali do zeme pre vzácny hodváb, porcelán a samozrejme pre čaj. V nasledujúcich rokoch sa čaj rozšíril aj na územie strednej Ázie. Spolu s pitím čaju začali ožívať chudobné poľnohospodárske oblasti, dopravný priemysel, výroba drevených debien, v ktorých sa čaj predával a vzrástol záujem o čajovú keramiku.
Čaj sa dostal medzi mongolských, tatárskych a tibetských kočovníkov. Zistili, že pravidelným pitím čaju môžu liečiť choroby vyvolané nedostatkom ovocia a zeleniny v ich prevažnej mäsitej strave. Obchodovanie s čajom nielen oživilo domácu ekonomiku a hospodárstvo, ale čaj sa čím ďalej, tým viac šíril a dostával sa k ľuďom rôznych vrstiev. Vyšľapali cestu čaju svojou nadšenosťou, túžbou po poznaní, zdokonaľovaním jeho podoby a hlavne svojou láskou k čaju.
Čaj v Európe.
Prvá podrobná štúdia o čaji publikovaná v Európe, bola práca Dr.Wilhelma ten Rhyneho (1649-1700) známeho holandského fyzika a botanika, ktorý tiež ako prvý písal o akupunktúre. Žil na umelom ostrove Deshima v prístave pri Nagasaki v rokoch 1674-1676. Práca o čaji, napísaná v latinčine, bola publikovaná v roku 1678 ako príloha ku knihe Jacoba Brey´na pod názvom Exoticarum plantarum centuria prima.

Niekoľko rokov neskôr v roku 1683 veľký nemecký bádateľ Engelbert Kaepmfer podnikol cestu do Ruska, Perzie, Arábie a Indie. Navštívil aj ostrov Jávu, Siam a nakoniec Japonsko, kde žil na ostrove Deshima až do návratu do Európy v roku 1693. Kaempfer priniesol vlastný popis japonského čaju. Čínsky čaj bol v európskom ponímaní v zásade rozdeľovaný na zelený čaj a čierny čaj (často nazývaný bohea).
Objav čajovej kanvice.
Okolo roku 1500 spoznávame prvú čajovú kanvicu, vyrobenú z neglazovaného hnedého, alebo červeného ílu, malý neglazovaný I-hsing (Yi Xing). Tento druh čajovej kanvice s rovnako malými šálkami boli obľúbené najmä v južnej Číne a na Taiwane. Taktiež ich nájdeme v Kórei. Traduje sa, že prvou osobou, ktorá vyrobila čajník z tohto špeciálneho ílu I-hsing bol neznámy mních z kláštora blízko Chin-sha. Od tohto mnícha sa mladý muž menom Kung Ch´un, pochádzajúci z oblasti I-hsing, naučil umenie výroby čajových kanvičiek. V tom čase žil v tejto oblasti aj jeden z významných čajových majstrov Wu Lun. Prvé čajové kanvičky boli hrubšie, drsnejšie a väčšie, než tie, ktoré sa neskôr stali veľmi obľúbenými.
Počas 17.storočia čajové kanvičky z ílu boli veľmi obľúbené a výroba prosperovala, napriek tomu mnohí uprednostňovali kovové čajníky a poháre. V období neskorej dynastie Ming kritici začali uprednostňovať čajové šálky z bieleho porcelánu, pretože to umožňovalo obdivovať farbu čaju. Čajové umenie v tom období tvorilo komplex a každý ozajstný znalec mal svoju čajovňu, ktorá sa nachádzala na atraktívnom mieste blízko knižnice a študovne, vybavenú nádherným príslušenstvom a pozoruhodnými starožitnosťami, kde by mohli ponúkať rôzne druhy skvostných čajov pre vycibrené jazýčky svojich priateľov.
Čajovne.
V roku 1864 dostala vedúca predajne spoločnosti Aerated Bread Company pri London Bridge geniálny nápad otvoriť v zadnej časti svojho obchodu verejnú čajovňu. Jej podnik tak prosperoval, že ho nasledovali i iné firmy. Po celom Londýne a v britských provinčných mestách vzniklo veľké množstvo čajovní. Ísť na čaj sa stalo módou, ktorá zaznamenala najväčší rozkvet za panovania Eduarda VII. (1901-1914), kedy novo zariadené exkluzívne hotely v Londýne a v iných mestách začali ponúkať štýlový popoludňajší čaj o troch chodoch v salónoch a palmových dvoroch.
Najznámejšie "pitie čaju" ???"Bostonské pitie čaju".
...Keď sa skončila 7- ročná vojna r. 1763 zostala na americkom kontinente vyše 10-tisícová britská armáda. Náklady na ňu mali z jednej tretiny hradiť osadníci.
Ale keďže sa snemy jednotlivých kolónii nevedeli dohodnúť na spôsobe získavania financií, londýnsky parlament r. 1765 schválil zákon o kolkovnom. Krátko na to boli zavedené nové clá na niektoré tovary dovážané do amerických osád čo sa usadlíkom nepáčilo-a to prinútilo parlament zrušiť nové dane a ponechali iba clo na čaj. Tento postup Londýna vyostril vzťahy medzi kolonistami a materskou krajinou. V decembri 1773 vzbúrený osadníci prezlečení za Indiánov v Bostone nahádzali stovky debien čaju do mora, aby tak dali najavo svoju nespokojnosť s colnými poplatkami.Viedlo to nielen k vyslaniu anglického vojska do Severnej Ameriky a neskôr k vojne za nezávislosť, ale aj k ústupu pitia čaju. Na tomto území ho nahradila káva.
Čaj v Anglicku.
Na britských ostrovoch sa čaj rozšíril za panovania Karola II.. Jeho manželka, Katarína z Braganzy, si priniesla zvyk pitia čaju z rodného Portugalska. Karol II. však uvalil na dovoz čaju vysokú daň, a tak sa stal predmetom pašovania. V 18. storočí vzrástla konzumácia čaju z niekoľko desiatok ton ročne na viac ako 6000 ton v roku 1791 .Pitie čaju sa zaužívalo v anglických kaviarňach a neskôr v čajových záhradách.
Čaj o piatej.
Čaj sa v Anglicku pil v ktorúkoľvek dennú hodinu a čaj popoludní nemal pevnú formu. Keďže bol medzi obedom a neskorou večerou dlhý časový odstup, vo vyšších vrstvách však vznikol zvyk podávať čaj o piatej. Podávalo sa aj pečivo alebo iné občerstvenie. Zvyk si osvojili aj široké vrstvy, keď pracujúcim často nahrádzal aj večeru.

Mlieko v čaji.
Pridávanie mlieka do čaju sa rozšírilo hlavne v Británii, ale nie je to invencia Angličanov. Takýto zvyk mali už Mongoli a známy bol aj v Mandžursku. V Holandsku a Francúzsku sa ale tento zvyk neujal.
Mlieko v čaji je vecou osobného vkusu a zväčša sa pridáva do čierneho čaju alebo zmesí z neho pripravených a do niektorých zelených čajov, nie však do čínskych čiernych čajov ani do ľahších čiernych čajov.
"Šikulík",ktorý objavil ľadový čaj.
Roku 1904 bol na svetovej výstave v St. Louis objavený ľadový čaj.
Vrecúškový čaj oslavuje sté narodeniny.
Pôvod je treba hľadať u istého Thomasa Sullivana, obchodníka z New Yorku, ktorý tento dnes už legendárny tovar hromadnej spotreby vynašiel úplnou náhodou. V júni roku 2008 tomu bolo presne sto rokov. Podľa britského denníka Telegraph, v júni roku 1908 rozposlal Sullivan, zaoberajúci sa obchodovaním s čajom, pre svojich potenciálnych zákazníkov malé vzorky. Aby ušetril na nákladoch, rozsypané a polámané čajové listy nasypal do malých hodvábnych vreciek. Klienti boli svojimi zásielkami najprv zaskočení a s neistotou namáčali tieto vrecúška do vriacej vody. Takto sa zrodil porcovaný vrecúškový čaj.
Toto všetko prispelo k zjednodušeniu rituálneho postupu prípravy čaju (samozrejme pre mnohých to bolo neodpustiteľným hriechom) a došlo k bleskurýchlemu spopularizovaniu tohto produktu. Sullivanov produkt sa aj dnes teší mimoriadnej obľube. Iba v Anglicku sa denne vypije asi 130 miliónov šálok čaju denne. Kým sa ale vrecúškový čaj stal produktom hromadnej spotreby, musel prejsť viacerými vylepšeniami. To prvé patrí Sullivanovi, ktorý hodvábne vrecúško vymenil za gázu, keďže sa jeho zákazníci sťažovali na divnú príchuť čaju.
A prečo sa ho oplatí piť?
Zelené čaje majú silnejšie účinky ako čaje čierne. Pôsobia proti mnohým typom baktérií, vrátane tých, ktoré spôsobujú záškrt a choleru . . . úspešne bojujú aj s akútnou gastroenteritídou (zápal žalúdka a čriev) a enteritídou (zápal tenkého čreva). Čaj sa stáročia pokladá za účinný prostriedok pri znižovaní únavy a má významný vplyv na zvyšovanie telesnej a duševnej činnosti. Čaj taktiež podporuje srdečnú činnosť a rozširuje mozgové cievy, čo do istej miery znižuje bolesti hlavy a únavu. Čaj má aj priaznivé účinky v boji proti infarktu, mŕtvici a trombóze.........
Nebezpečenstvo predávkovania organizmu kofeínom z čaju takmer nehrozí, pretože by nastalo po vypití okolo tridsiatich šálok čaju denne a toľko čaju zrejme nikto nevypije.

Zdroje: http://www.byvanie.sk/clanek.php?id=361
http://www.cajakava.cajovazahrada-online.sk
http://referaty.atlas.sk/vseobecne-humanitne/dejepis/3213/bostonske-pitie-caju-(1773)
http://sk.wikipedia.org/wiki/Čaj
http://www.magmag.sk/blog/stercell/zdravie/781
http://www.teaflavour.cats.sk/cesta.htm
http://www.opium.sk/zlozenie.html


 


Komentáře

1 Polly Polly | Web | 4. února 2009 v 15:09 | Reagovat

fakt zaujimavy clanok...kolko sa toho da popisat o caji...

milujem caje...predovsetkym cierne caje...

a raz by som chcela vyskusat caj s mliekom, ale este som sa neodvazila xD

2 Polly Polly | Web | 4. února 2009 v 15:09 | Reagovat

fakt zaujimavy clanok...kolko sa toho da popisat o caji...

milujem caje...predovsetkym cierne caje...

a raz by som chcela vyskusat caj s mliekom, ale este som sa neodvazila xD

3 Polly Polly | Web | 4. února 2009 v 15:09 | Reagovat

preco som tu dvakrat??????

4 AYAmee AYAmee | E-mail | Web | 4. února 2009 v 19:02 | Reagovat

Jéééje, tak tu máme článok o mojom čajíkuuu!!

30 šálok denne? Mno, ehm, ehm, ja vlastne nepijem takmer nič iné, než čaj, takže ja možno vyše desať stiahnem. Aktuálne mám napríklad urobené tri šálky naraz, nechce sa mi stále behať do kuchyne :D Predtým som mala taký veeeľký hrnček, ten bol nad objem bežnej šálky, takmer za dve! Ale rozbil sa *fňuk*. Ale mám nový! S kosatcom, buhaha! Volá sa Célestine *nepríčetný pohľad* Dokonca mám v izbe takú miniatúrnu, vraj cestovnú, rýchlovarnú kanvicu, keby sa mi náhodou zachcelo čaju a nechcelo by sa mi chodiť až dole do kuchyne. Je to privátna čajovňa, len si musím kúpiť hrnčeky/šálky, pretože z pôvodného čajového servisu som si urobila šperkovnicu a v hrnčekoch mám teraz pohádzané prstene a retiazky, hehe... K čomu týmto všetkým smerujem - prosto a jednoducho, snáď k tomu predávkovaniu nesmerujem! Ja som totiž... to slovo sa mi páčilo, ČAJOFIL! A to som v skutočnej čajovni bola len raz, u nás, v Jure. Ale bolo to tam také moc útulné, až :D A čaj bez hnedého cukru a citróna... Ja nie som zástanca takej tej úplne čistej chuti, mám rada aj sypané čaje, no najradšej mám najjednoduchšie vrecúška - zaleješ vodou, zasypeš cukrom, citrónik...

Najlepší je zelený čaj, ovocné mám najmenej rada, keď tak v spojení s tým zeleným - zelený čaj s citrónom je aká mňamka napríklad! Najlepšia značka je, nechcem robiť reklamu, Teekane (alebo ako sa to píše) :D. Môj tatino zasa pije výlučne, len a len, Lipton.

Ja som čaj s mliekom skúšala, ale ako mladšia zo srandy, takže už netuším, ako to dopadlo, no niečo mi vraví, že nie práve najlepšie :D

Ok, pšššt, už končím, moje kecy pomaly rovnako dlhé ako článok samotný a to sa mi jeho dĺžka zdala veľmi dostatočná, čajíčky boli obsažne rozobrané :D

Dík, BB, potešila si minimálne jedného milovníka čaju (mňaaaaaaaaaaaaaa!! :)

5 Bonnie Blue Bonnie Blue | 4. února 2009 v 21:18 | Reagovat

to AYAmee:=DDD...tak to som rada že som ta potešila!a kludne sa vykecávaj-na to tu ten blog vlastne aj je=).....a čo sa týka tých čajovní-no ono je to ich ulohou-byť útulnými=)...ale inak si ma važne potešila a ten nápad spravit z čajového servisu šperkovnicu je fakt originálny....=D...ja to mám poroztrúsené kade-tade....a btw-ked tak nad tým uvažujem-sorry ale nedá mi to-prečo si robíš tri šálka naraz????...ako tým cchem len povedať,že ja ked si robím viac čaju tak to dám bud do nejakého litrového "džbánu" abo čajníka.....tak to len zo zvedavosti....=)

to Polly:no ...popísať sa teda veru dá toho hodne-mna sa mú to prekvapilo....a to je pritom len taký všeobecný výcuc-ešte je toho vela čo som sem nedala....=)

6 AYAmee AYAmee | E-mail | Web | 5. února 2009 v 0:09 | Reagovat

Si úplne ako môj brat, aj ten nado mnou len krúti hlavou :D. A väčšinou si robievam len dve šálky naraz :D Inteligentnejšie by bolo použiť čajník, no to by som nemohla mať jednu šálku zeleného, druhú čierneho čaju. Alebo jednu zeleného a druhú ovocného :D

7 Bonnie Blue Bonnie Blue | 5. února 2009 v 19:31 | Reagovat

aha!...tak v tom je celá "veda"....=DDD

8 reprobate reprobate | Web | 6. února 2009 v 0:12 | Reagovat

ooo...pěkný dlouhý a obsáhlý článok...čaj také mohu...inak když píšeš o léčivém nápoji - nedávno jsem viděl pořad z jedním novodobým indiánem, který celý život, každé ráno pije decku své vlastní čerstvé moči, kterou dal na noc vychladit a nikdy neměl ani angínu či chřipku...prý je moč velice léčivá?

9 yana yana | Web | 6. února 2009 v 20:31 | Reagovat

ach, fakt dlhý článok xD ale zaujímavý - a musím povedať, že čaj o piatej je skvelý nápad!! ja som si to nikdy neuvedomila, ale zhruba o tej piatej pijávam na 90 % vždy čaj xD keď som doma teda... už som si zvykla... xD LOL, ani som nevedela, že naplňujem britskú normu xD

a milujem čierny čaj s mliekom - po moccacine z KŠ je to môj naj nápoj xD ale ovocné tiež milujem (lesná zmes, mňaaaam)

a ono sa to zvyčajne nespomína, ale myslím, že vrecúškový čaj je fakt jeden z tých geniálnych vynálezov - bez neho by sa nikdy nerozšíril a ľudia by ho nepoznali tak ako dnes... takže  vív la Sullivan!! xD

10 Bonnie Blue Bonnie Blue | 7. února 2009 v 8:08 | Reagovat

...no...ja decku moču síce nepijem...ale môžem sa pochváliť že angínu som mala len raz-a to veľmi dávno a chrípku ešte nikdy....=DDD....ale tiež som o tom počula-že má "liečivé" účinky....=D

11 yana yana | Web | 7. února 2009 v 11:16 | Reagovat

moč je zdravý ale iba v malom množstve - predsalen je tam vylúčených veľa vecí, čo telo nechce...

12 reprobate reprobate | Web | 9. února 2009 v 16:46 | Reagovat

...závidím -si dobře vybavená imunitním tělním systemem, když si ještě neměla chrípku...u mě už se naštěstí neprojevila chřipka ani angína skor pět let, ale když jsem byl malý měl jsem chřipku jednou dvakrát do roka...inak změnil jsem URL adresu blogu...je uvedená výše...

13 Bonnie Blue Bonnie Blue | 9. února 2009 v 17:40 | Reagovat

..no dík=)...hoci niekedy by som si aj chcela týžden  poležať doma-lenže je to jeden  z tých luxusov,ktorý si momemntálne nemôžem dovoliť...aale tak nestažujem sa..=)som rada že som zdravá...

14 reprobate reprobate | Web | 11. února 2009 v 23:32 | Reagovat

neni zač...věř, že tobě zdraví přeju - i když tě znám-neznám jen z komentářů...být zdravý/á je opravdový štěstí...je mnoho lidí - co si nemůže dopřát takový luxus, aby byl týden zdravý...ale na druhou stranu týdení luxus pohodovýho volna-určitě prospěje každýmu člověku a věřim, že i holka jako seš ty by potřebovala týden volna dopřát...?

15 Bonnie Blue Bonnie Blue | 12. února 2009 v 19:44 | Reagovat

..dakujem...=)

16 StandyB StandyB | Web | 19. února 2009 v 8:16 | Reagovat

vycerpavajuci clanok :D...ale zaujimavy!!!!! a mam chut ist do cajovne :D...jeeeeej

17 Bonnie Blue Bonnie Blue | Web | 23. října 2010 v 0:17 | Reagovat

[16]: Juuuuuujjj...tam som nebola....ani nepamätám.....ale bolo dobre dááávno..--

18 Domuulkenka Domuulkenka | E-mail | 2. prosince 2010 v 17:54 | Reagovat

ja newim kde je .. musím najst .. Akou akciou dali osadníci na javosvoju nespokojnosť z angllickými nariadeniami..

19 MELODYLloyd24 MELODYLloyd24 | E-mail | Web | 26. června 2012 v 5:53 | Reagovat

Some time before, I needed to buy a house for my organization but I didn't have enough money and couldn't order something. Thank goodness my mother proposed to try to take the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> from reliable creditors. Hence, I acted that and was happy with my short term loan.

20 kladico kladico | E-mail | 13. listopadu 2012 v 20:04 | Reagovat

smerdzi vam ric

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama