Victorian beauty...tradičná kuchyňa...

16. dubna 2009 v 21:42 | Bonnie Blue
Takže po docela veľmi dlhej dobe prinášam ďalšiu časť zo "série" článočkov o Viktoriánskej ére.A ako hovorí samotný názov,venovať sa budeme kuchyni...a to nielen jej zariadeniu...=).
Zariadenie kuchyne.
Kuchyňe v 19-tom storočí,v bohatších domácnostiach neboli videné(samozrejme služobníctvom áno =)),takže ani ich zariadenie sa nemuselo zvlášť úžasne zlepšovať.Kuchyne tej doby teda pozostávali zo siete miestností-okrem samotnej miestnosti na varenie,teda obsahovala napríklad aj "umývarňu" riadu (slúžila,ako inak, na umývanie riadu,striebra a poskytovala extra sklad pre extra veľké hrnce a panvice),ďalej špajza a sklad.Vo veľmi bohatých domácnostiach existovala ešte aj akási "komora",kde prebiehala finálna úprava pokrmov a tie sa následne (a hlavne okamžite) servírovali.

Čo sa týka samotného nábytku,tak vybavenie tohto typu pozostávalo z plytkých šuflíkov,malých príborníkov(uzavreté!),regálov a políc-tieto boli otvorené,takže všetky nástroje boli dokonale vystavené.Nábytok bol jednoduchý,zväčša zo smrekového alebo dubového drevo.Ak bol nábytok namaľovaný,tak len kôli jeho ochrane pred poškodením. Samotná kuchyňa neobsahovala pracovnú dosku v tom zmysle ,ako ju vnímame dnes.Jedlo sa pripravovalo na obrovskom stole umiestnenom v strede miestnosti.Mnohé kuchyne navyše obsahovali akéci "chladničky",ktoré od roku 1840 neboli nič iné ako "skriňa" plná obrovských blokov ľadu.
Kuchynská podľaha bola zvyčajne z tehiel alebo z mramoru alebo z dlaždíc tvrdého dreva.Samozejme jej prednosťou musela byť ľahká "umývateľnosť",pričom sa ešte maľovala alebo olejovala,čo slúžilo ako jej ochrana pred zničením.Podlahy boli častokrát pokryté drobnými koberčekmi.Veľmi populárne sa stalo linoleum ale až koncom 19.storočia.
Z farieb preferovali viktoriáni červenú,modrú alebo tmavý odtien hnedej.Oproti tomu steny maľovali vo svetlých tónoch.
Svetlá boli limitované na sviečky a olejové lampy a to až do roku 1860,kedy sa nainštalovali plynové lampy.Elektrika prišla naradu až koncom 80-tych rokov, 19.storočia.
Okná boli ovešané záclonkami z brokátu,mušelínu či čipkou (trocha zvláštny výber materiálu do kuchyne ale budiš =)).
Typickou súčasťou kuchyne boli (pre mňa neodmysliteľné) obrovské krby.
Takže kuchyňa nebola nejako zvlášť vyzdobená,ale zato dokonale spĺňala svoj účel.
Obľúbenosti=zvláštnosti viktoriánov.
Strava viktoriánov vyššej strednej a celkove vyššej vrstvy obsahovala zhruba 9 chodov,avšak mnohé boli ľahké a v malej veľkosti.Veľmi moderným sa stal popoludnajší čaj,za kt. vďačia (nielen) angličania Anne ,vojvodkyňi z Bedfordu (1783-1857).
Jednou,povedla by som takou zvláštnosťou,o ktorej som sa dočítala,je veľká obľúbenosť viktoriánov v pudingoch,zmrzlinách a želé.
V 19-tom storočí bola príprava týchto pokrmov dokonca symbolom sofistikovanosti a spoločenského statusu.Kto by na nejakú takúto zvláštnosť dostal chuť stačí si zabezpečiť nejakú podobne peknú fomu a pravý viktoriánsky recept nájdete o niečo nižšie....=)
Ďalšou zvláštnosťou (pre mňa) je pridávanie ružovej vody do varenia(pochopím užívanie v kozmetike ale v kulinárstve si tým nie som zrovna istá=)).Tento zvyk si viktoriánska Európa nesmierne obľúbila.
Vynálezy viktoriánskej kuchyne.
Vynaliezavosť priniesla napr. takúto železnú panvičku na robenie ovsených placiek.Obrovské ohniská sa tiež prestali využívať na varenie a slúžili už len na vyhrievanie miestnosti a ohrievanie vody, a to vďaka "plynu",ktorý bol predstavenný v roku 1880.Odvtedy sa na varenie a pečenia užívali svietiplynové kachle.


















Zopár pravidiel pri stolovaní/jedení.
Pred a po pití-vždy! použi servítku...(?asi na utrenie úst???)
Chleba nikdy nekrájaj nožom,ale vždy lám rukami.
Manželský pár nikdy nesedí spolu.
Ženy,vekovo staré či spoločensky vyššie postavené,usádza hostiteľka vždy ako prvé.Hostiteľka prichádza vždy posledná s najstarším (vekovo či postavením) mužom.....samozrejme podobných pravidiel bolo dokopy hádam milión a usporiadať aj malú párty bolo omnoho zložitejšie ako sa na prvý pohľad môže zdať.=)
Recepty na viktoriánske mňamky.(za ich chuť naozaj neručíííímmm....=DDD)
TRADIČNÍ ANGLICKÝ TRIFFLE
"Trifle" - je klasický viktoriánský recept, který byl a je i dnes oblíbený při různých oslavách a větších párty. Připravuje se snadno.
(vopred sa ospravedlňujem,ale som rada ,že som sa dopracovala k napísaniu článku a preto ma ospravedlňte,že som sa neobťažovala preložiť tento recept do slovenčiny=)).
Suroviny:
4 žloutky
2 šálky nízkotučné smetany
1/4 šálku cukru
1 vanilkový cukr
piškotový moučník upečený nebo koupený, případně cukrářské piškoty "lady fingers"
malinový džem
1 sklenička sherry
1 šálek šlehačky
1/2 šálku cukru
1 vanilkový cukr nebo lžička vanilinového extraktu
Na ozdobu:
mandle
Postup přípravy:
Nejprve rozšleháme žloutky až vznikne světle žlutá napěněná směs. Ohřejeme smetanu s 1/4 šálku cukru a vodou z pomerančových květů nebo 1 lžičkou vanilkového extraktu; když nic z toho nemáme přidáme sáček vanilkového cukru nebo vanilkový lusk(pak vyjmeme). Do mírně teplé mléčné směsi nalijeme za velmi intenzivního míchání rozšlehané žloutky. Směs postavíme na mírný oheň (nejlépe na vodní lázeň) a stále mícháme až do zhoustnutí až krém pokrývá vařečku nebo lžící souvislou vrstvou. Krém vylijeme do misky, přikryjeme a ochladíme v lednici, aby byl velmi studený. Upečený piškot nakrájíme na proužky dlouhé a silné jako prst, případně využijeme koupený piškotový korpus nebo cukrářské piškoty ("lady fingers"). Každý kousek piškotu potřeme po jedné straně malinovým džemem a na okamžik vnoříme do skleničky se sherry. Polovinu ochucených kousků piškotu naklademe na dno skleněné servírovací mísy nebo misek. Na tuto vrstvu piškotů nalijeme polovinou množství vychlazeného vaječného krému. Ušleháme šlehačku s cukrem a ochutíme vanilkou esencí nebo vanilkovým cukrem. Na polovinu připravené šlehačkové pěny lehce rozložíme vaječný krém. Pak položíme ještě ještě jednu vrstvu stejného složení jak bylo popsáno. Poslední vrstvu (šlehačku) posypeme oloupanýma a opraženýma mandlemi. Dáme ochladit nejméně na 12 hodin.
VICTORIAN APRICOT
Suroviny:1 unca bielej strúhanky (ehm unca som sa dočítala je cca 2 polievkové lyžice-ale neručím zato!!!=)),1 polievková lyžica práškového cukru,4 celé hrušky alebo ak nie sú tak 8 marhúľ alebo 12 viktoriánksych sliviek (ak ich ešte dnes kúpite ?!=)),2 žĺtky,1 bielok,1 polievková lyžica bieleho vína,1/2 pinty smotany (a to je hmm... 118,294118 mililitrov)
Postup:
Strúhanku dáme do misy.Smotanu zatiaľ ohrejme,kým nezačne bublať.Potom ju prelej do misy a zamiešaj.Misu prikry a nechaj vychladnúť.Potom zamiešaj žĺtky,víno a cukor.Ovocie povar v troche vody až kým nezmeknú.Keď dostatočne vychladnú,stiahni šupku a odstráň kôstky.Vyčistené ovocie pomel v mlynčeku (napr.) a zamiešaj do zmesi.Bielky vyšľahaj do tuhého snehu a tiež zamiešaj do zmesi.Potom prelej do plytkj zapekacej misy.Peč 4O minút pri 350 F ( to jest 449,816667 kelvinov =) a to jest cca 177 stupňov celzia na dnešnej "elektrike"=)).Podávaj horúce....
No a keď tu "receptujeme" po česky aj po slovensky ...tak sem prihodím aj nejký anglický..=)(nieže by som ten predošlí neprekladala z angličtiny =DDD)
CHOCOLATE SOUFFLÉ

Half a pint of milk
2 ounces of Baker's Chocolate
3 tablespoons of sugar
1 rounding tablespoon of butter
2 tablespoons of butter
2 tablespoons of flour
4 eggs

Put the milk in the double-boiler, and place on the fire. Beat the butter to a soft cream, and beat the flour into it. Gradually pour the hot milk on this, stirring all the time. Return to the fire and cook for six minutes. Put the shaved chocolate, sugar, and two tablespoonfuls of water in a small pan over a hot fire, and stir until smooth and glossy. Stir this into the mixture in the double-boiler. Take from the fire and add the yolks of the eggs, well beaten; then set away to cool. When cool add the whites of the eggs, beaten to a stiff froth. Pour the batter into a well-buttered earthen dish that will hold about a quart, and cook in a moderate oven for twenty-two minutes. Serve immediately with vanilla cream sauce.
VANILLA CREAM SAUCE
Beat to a cream three tablespoonfuls of butter, and gradually beat into this two-thirds of a cupful of powdered sugar. When this is light and creamy, add a teaspoonful of vanilla; then gradually beat in two cupfuls of whipped cream. Place the bowl in a pan of boiling water, and stir constantly for three minutes. Pour the sauce into a warm bowl, and serve with the chocolate soufflé.

P.S:Ak by mal náhoodu niekto záujem ešte bližšie sa zoznámiť s problematikou viktoriánskych kuchýň a kuchyňe =)(alebo nebodaj niekto prerába kuchyňu a nevie v akom štýle ju má zariadiť =)),odporúčam pozrieť si aj túto stránku.... http://victoriandecorating.blogspot.com/2007/10/1890s-model-kitchen.html

Zdroj:http://www.victorianstation.com
http://research.calacademy.org/research/anthropology/kitchen/foodmold.html
http://dadala.hyperlinx.cz/hypsladkuch/ovodez/ovodezr0027.html
http://www.victorianamagazine.com/
 


Komentáře

1 yana yana | Web | 17. dubna 2009 v 6:11 | Reagovat

xDDDDD
kks, a mám čo robiť cez víkend xDD piecť viktoriánske jedlo xDDDD

LOL, ale tie lyžice... neviem, neviem... ja nenávidím, keď má lyžica nejaký zárez, mi to vadí v ústach - s tou mušľovitou lyžicou by som sa vari ani neunúvala... xD a chudáci to služobníctvo, čo to potom muselo umývať xD

2 Polly Polly | Web | 17. dubna 2009 v 11:54 | Reagovat

och boze, aku strasnu chut mam urobit kolacik... xD ... ...
inak ..v jednej knihe som mala rozpis denneho jedla viaktorianskej rodiny a mala som dost...niekolko chodov na obed..a niekolko chodov na vecer aj so sladkostami ..a to o deviatej vecer!!!no koniec! potom mali co stahovat v korzetoch!

3 yana yana | Web | 17. dubna 2009 v 14:07 | Reagovat

omg, až teraz, keď som podrobne študovala tie recepty, som si šimla že sa ten predposledný obr hýbe!!! tak som sa zľakla xDDDD

4 yana yana | Web | 17. dubna 2009 v 14:07 | Reagovat

teda, pred-pred-posledný xDDD

5 Bonnie Blue Bonnie Blue | Web | 18. dubna 2009 v 10:23 | Reagovat

...no umývať a potom dokonca počítať či niečo nechýba...ked som bola na velkú noc v tom hofburgu tak tam bola aj výstava porcelánu,striebra atď...a tam toho bolo tolko,že kým to všetko (napr. strieborný príbor a riad) umyli,spočítali,pripravili na jedenie ,mala som dojem ,že s tým museli začať už týžden dopredu.A potom znova-počítať umývať a ukladať....to musela byť strašne nevďačná robota...
A k tým chodom,kamarátka hovorila,že napr. na Titanicu mali nejakých 11 chodov..také plytvanie...

6 K K | Web | 18. dubna 2009 v 10:37 | Reagovat

OOOh Bonnie ty si génius. Konečne si budem mať na čom smlsnúť aj s dobrým pocitom :D

7 Bonnie Blue Bonnie Blue | Web | 19. dubna 2009 v 11:28 | Reagovat

..tak som rada,že článok splnil svoj účel..=)

8 Constricted Constricted | E-mail | Web | 27. dubna 2009 v 20:45 | Reagovat

Bonnie,bonnie já tvůj blog nepřestanu obdivovat!!! Já miluji historii a ještě víc dobu viktoriánskou,úžasný článek i blog!!!

9 Bonnie Blue Bonnie Blue | Web | 28. dubna 2009 v 15:59 | Reagovat

wov...dakujem...=D (potešilo v týchto nesmierne tažkých časoch =D)

10 EmiliaWoods35 EmiliaWoods35 | E-mail | Web | 31. ledna 2012 v 20:07 | Reagovat

Set your own life more simple take the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/personal-loans">personal loans</a> and all you need.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama